Dupa amiezi de poezie la...Braila
Despre „Festivalul Poetilor din Balcani”, Braila, 2010, Romania-Albania
Si in acest an 2010 la Braila s-a desfasurat editia a IV-a a Proiectului cultural „Festivalul Poetilor din Balcani” in perioada 24 – 25 sept., invitata de onoare din acest an fiind Albania. Manifestarea a fost organizata de: Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” , Consiliul Judetean Braila si Uniunea Scriitorilor din Romania – filiala Braila/Galati.
In dupa amiaza zilei de 24 septembrie – o frumoasa zi de toamna – au inceput manifestarile festivalului chiar in incinta Casei Tineretului de langa Biblioteca „Panait Istrati” unde oaspetii au fost asteptati cu o interesanta expozitie de caricaturi de la „Concursul International de Caricatura”, expozitii de carti si manuscrise si o...cafea fierbinte. Incet-incet publicul s-a adunat, au fost prezenti prieteni, scriitori, artisti din toate domeniile, presa scrisa, televiziunile - ca de obicei mass-media braileana a fost foarte prompta si prietenoasa - colegi, profesori, elevi si membri ai Cenaclului literar brailean „Mihail Sebastian” si de la Cenaclul „Ion Chiric” din Galati.
Evenimentul a fost deschis de un cuvant de „bun venit” din partea D-lui Florin Mija – Vicepresedintele Consiliului Judetean, Vasile Spiridon – scriitor, presedintele juriului, Corneliu Antoniu – poet, presedintele Filialei Braila/Galati a Uniunii Scriitorilor din Romania, poetul Nicolae Grigore Marasanu – moderator – cel care a prezentat toti invitatii si, desigur, Dragos Adrian Neagu – directorul Bibliotecii „Panait Istrati” din Braila.
A fost o mare bucurie sa ne cunoastem oaspetii, invitatii speciali fiind personalitati ale culturii albaneze: un excelent discurs a rostit Luan Topciu – Ministru consilier la Ambasada Albaniei – dar si traducator, eseist si critic literar (cunoscut traducator ale unor texte ale marelui scriitor regretatului Mircea Ivanescu), Bardhyl Londo – Consilier al Ministrului Culturii din Albania.
In sala au mai fost prezenti si alti oaspeti de onoare: Emir Nika – Director la Ministerul Culturii din Albania, Sami Pirraj – Directorul Bibliotecii din Priscina, prozatorul Vasile Datcu, poetul Constantin Gherghinoiu, poetul Stere Bucovala, D-na Rodica Draghici – fost director al bibliotecii, chiar din timpul mandatului sau fiind initiat proiectul pe zece ani al acestui festival balcanic, criticul Radu Voinescu (membru in juriu).
Prima seara a cuprins si un emotionant recital de poezie, o adevarata seara regala in lectura unor mari scriitori. Poetul Adrian alui Gheorghe a citit poeme din volumul „Paznicul ploii” publicat la Editura „Limes” din Cluj (redactor Mircea Petean), Rodian Dragoi a citit poeme proprii, iar poeta Victoria Milescu a recitat din volumul „Dreptatea invingatorului”. Au fost invitati sa citeasca si: Adrian Munteanu sonete proprii cu un real talent actoricesc, Valentin Talpalaru – poet si redactor la „Radio Iasi” – a citit din vol.”Ultimul vorbitor de umbra” Editura „Opera Magna”Iasi.
O surpriza extraordinara, un moment de neuitat, a fost prezenta minunatei poete, a D-nei Ileana Malancioiu la acest festival. Cu eleganta, rafinamentul si frumusetea Domniei Sale, a multumit organizatorilor, s-a bucurat de eveniment, a povestit faptul ca nu a mai fost in Braila... din tinerete, s-a bucurat sa revada orasul lui Panait Istrati. A lecturat din cartile Domniei Sale poeme precum „Doarme, Ieronim” sau „Ursul”,dar a si povestit diferite intamplari frumoase sau triste din trecut.
Seara a fost incheiata de un grup de elevi de la Colegiul National „Nicolae Balcescu” ce au recitat din lirica albaneza, momentul fiind pregatit de D-na Luminita Dascalu – bibliotecara si membra in cenaclul „M.Sebastian”. Au citit elevii:Mihaela Loredana Toma, Iulia Miler şi Ana-Maria Negru de la XI C, Karin Ştefanov de la IX C şi pe Bogdan Coplea de la XI E.
O alta surpriza a fost si un cuvant de suflet, un salut de prietenie din partea scriitorului si prozatorului Fanus Neagu, chiar daca nu a putut fi prezent la eveniment.
A doua zi a festivalului – o alta frumoasa zi de toamna - a început la ora 10.00, tot în Foaierul “Casei Tineretului”, cu o prelegere susţinută de dr. Luan Topciu pe tema “Literatura albaneză în spaţiul balcanic”, apoi conform programului dr. Sami Pirraj a prezentat “Viaţa culturală din Kosovo”, Ansamblul Serenada al Asociaţiei Liga Albanezilor din România a susţinut un program artistic, după care, aproape de pranz a avut loc întâlnirea membrilor Cenaclului literar “Mihail Sebastian” cu invitaţii festivalului, unde s-a lansat si volumul “Bucuriile triste – Ghezimet e thristme”, semnat de Victoria Milescu.
Incepand cu ora 17.00 a fost vernisată expoziţia de documente intitulată “Literatura albaneză din România”, iar Marius Dobrescu a prezentat volumul “Naum Vechilargi şi renaşterea naţională albaneză”.
A urmat partea a doua de lecturi publice, din nou momente emotionante, s-a citit poezie de calitate, am avut bucuria sa-I revedem si sa-i ascultam pe poetii: Angela Baciu, Corneliu Antoniu, Nicolae Grigore Mărăşanu, Constantin Gherghinoiu, Ana Maria Zlăvog, Corneliu Vâju şi Marin Cioranu, dar au mai citit cate un poem si invitatii care citisera cu o seara inainte, in asa fel incat poezia chiar a fost la ea acasa. Din nou ne-am bucurat s-o mai ascultam citind poezie pe poeta Ileana Malancioiu, sa fim in preajma Domniei Sale, sa luam autografe, sa facem fotografii si interviuri.
Festivalul Poeţilor din Balcani, ediţia a IV-a s-a încheiat cu lansarea publicaţiilor “Balcanica 4. Poeţi români şi albanezi” şi “Caietele Balcanica” (Brăila, Editura Proilavia, 2010) şi decernarea premiilor.
Toti scriitorii care au participat in concurs au primit cate o diploma de merit si li s-au publicat textele impreuna cu o scurta prezentare in “Caietele Balcanica”, e vorba despre Miruna Vlada, Angela Baciu, Octavian Soviany, Ana Maria Zlavog, Nicolae Baciut, Florica Bud, Valentin Talpalaru, Mariana Vicky Vartosu, s.a.
Premiile “Festivalului Balcanica” 2010 au revenit:
- pentru traduceri: “Premiul Balcanica pentru traduceri”, a fost obţinută de brăileanul Marius Dobrescu (România) şi Baki Ymeri (Albania).
- pentru poezie: “Premiul Balcanica pentru poezie”, a fost obţinut de poetul Adrian Alui Gheorghe (România) şi Bardbyl Londo (Albania).
- pentru intreaga activitate: “Premiul Balcanica pentru întreaga activitate”, a fost obţinut de poeta Ileana Malancioiu.
Ne revedem la urmatoarea editie a “Festivalului Poetilor Balcanici” din 2011 de la Braila, invitata speciala fiind , speram noi, GRECIA.