Sunt aici

"Sunt aici cu toate gândurile mele

Şi coastele pe dos nici eu nu ştiu cum

De am rătăcit atâtea nopţi fără nume fără aer

Zgomotele se aud atât de puternic în spatele pereţilor

Şi nu pot dormi - iubirea e cea mai hâtră pânză - din nou acelaşi gust de absint ... "



("Absintheria din oraşul vechi") - Angela Baciu



luni, 5 martie 2012

Eveniment: CORIFEII CULTURII ANATOLIENE








Eveniment cultural la Constanta:

“Corifeii Culturii Anatoliene”
MEVLANA, HACIBEKTAŞ, YUNUS EMRE

In perioada 2 si 3 martie 2012 la Constanta, a avut loc un eveniment de exceptie intitulat “Corifeii Culturii Anatoliene: Mevlana, Hacibektas, Yunus Emre” – un omagiu adus poetilor si filozofilor mistici anatolieni ai secolului 13.
Organizatorii: Centrul Cultural “Yunus Emre” din Constanta, Universitatea “Andrei Saguna” Constanta, Casa de Culturala a Sindicatelor Galati si Centrul de Dezvoltare, Educatie si Cultura Turca “Dunarea de Jos” Galati au pregatit acest proiect cu multe luni in urma, in asa fel incat acesta sa fie o reusita; si chiar a fost.
Scopul acestor manifestari culturale a fost acela de a aduce un omagiu poeziei turce si, in special, lui Mevlana, Hacibektas si Yunus Emre (numele celui din urma fiind dat chiar Centrului Cultural Turc constantean). Acesta a fost infiintat de curand, in toamna lui 2011 sub daruirea si conducerea D-lui Director Hasim Koc. In cadrul acestui centru cei interesati pot sa urmeze diferite cursuri, de limba turca, de instrumente muzicale, sa participe in proiecte si evenimente diverse, fiind o institutie culturala extrem de deschisa fiecarei colaborari.
Actiunile dedicate corifeilor culturii anatoliene au cuprins momente de poezie, muzica, dans, prezentarea unor filme documentare, eseuri si diferite expozitii.
In prima zi, la Centrul Cultural “Yunus Emre” a fost prezentat un interesant film documentar: “Mevlana si Yunus” cu subtitrare in limba romana, traducerea si adaptarea fiind realizate de d-na Gulten Abdulla-Nazare. Tot in seara respectiva, d-na Gulten a prezentat si o lucrare despre personalitatea acestor corifei in prezenta celor doi Viceprefecti de Constanta, Viceconsulul Federatiei Ruse, Viceconsulul Chinei si a publicului numeros.
A doua zi a cuprins mai multe momente emotionante si frumoase, in aula amfiteatrului de la Universitatea “Andrei Saguna” adunandu-se un public numeros (cu toate ca era sambata dupa-amiaza), iubitori de arta, poezie, prieteni din comunitatea turca, profesori, cercetatori, invitati, presa.
Doamna Consul General al Republicii Tucia la Constanta Fusun Aramaz a avut un cuvant de deschidere cald, vorbind despre importanta culturii si a poeziei din sec.13, felicitand organizatorii pentru reusita evenimentului. A fost invitata si Doamna prorector a Universitatii “Andrei Saguna” Gabriela Munteanu, dar, a trebuit sa participe la un alt eveniment, in locul Domniei Sale luand cuvantul Domnul Amet Aledin.
Fireste, a fost asteptata interventia Domnului Director al Centrului Cultural Turc “Yunus Emre” Hasim Koc care a vorbit despre activitatile centrului cultural, despre buna colaborare cu alte institutii culturale, a multumit celor prezenti si i-a felicitat pe toti pentru implicare.
Doamna Gulten Abdulla-Nazare, Presedinta Uniunii Democrate din Romania, filiala Galati, autor, cercetator, traducator a sustinut o impresionanta lucrare despre poezia turca, despre personalitatea si importanta operei celor doi corifei Mevlana Celaleddin Rumi si Haci Bektas Veli, lucrare care a punctat idéea de baza a filozofiei si poeziei celor doi, idée bazata, asa cum se stie, pe iubirea catre unicul Creator, Dumnezeu sau Allah – cum il numesc musulmanii, iubire care nu se poate realiza decat prin iubirea fata de toti, indiferent de rasa, religie, culoare, apartenenta sociala, culturala sau etnica.
“Veniti dar sa ne cunoastem/ In buna pace sa traim/ Si sa iubim, iubiti sa fim/ Caci lumea n-o s-o mostenim” (Yunus Emre)
O conferinta pe aceeasi tema a fost sustinuta de Domnul Amet Aledin – istoric, poet, autor, deputatul Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania (UDTTMR) in Parlamentul Romaniei.
Au urmat cateva recitaluri de poezie. Mai intai a citit Doamna Fatma Merve Yaman – Director Adjunct al Centrului Cultural Turc “Yumus Emre”, urmata de un recital poetic in limba engleza si limba romana sustinut de Domnul Claudiu Geles – student la facultatile de teatru si litere din Galati.
Partea a treia a evenimentului a constat intr-un program artistic special pregatit pentru publicul constantean de echipa de la Casa de Cultura a Sindicatelor Galati, partenera in proiect. D-na Angela Baciu – poet, publicist, membru in Uniunea Scriitorilor din Romania si consilier cultural la CCSG a sustinut un recital poetic, in timp ce echipa de interpreti dansatori din cadrul Ansamblului “Estrada Copiilor” CCSG ( Analisa Gabriela Ignat si Andreea Hristea) au pregatit un moment special “Dansul dervisilor rotitori” pregatit de instructor coregraf Andreea Ignat - un dans ritualic cu totul deosebit. Dansul Dervistilor invartitori este un dans mistic, foarte frumos, dansat doar de barbati, dar, de data aceasta, avand in vedere ca in echipa de dansatori sunt doar fete, au dansat doua eleve, cu multa pasiune si gratie, sustinute de adevaratii dervisi…pe ecran (in timpul dansului publicul vazand si imagini din timpul unui dans traditional)
La sfarsitul manifestarii, au fost inmanate de catre Doamna Consul General al Republicii Tucia la Constanta Fusun Aramaz Diplome de Excelenta pentru participare si colaborare in acest proiect turco-roman. In holul universitatii, cei prezenti au putut vedea expozitii documentare, de fotografie si carte, cat si de arta plastica intitulate “Pe firmamentul vietii lor sta scrisa vesnicia”, realizate de Gulten Abdulla-Nazare si Elis Gulnar Abdula, dar si cartea “Tatarii in izvoarele arhivistice romanesti” de Aledin Amet, ce s-a lansat in cadrul acestui proiect, care au completat perfect programul pregatit minutios de organizatorii turci si romani.
Echipa de la Centrul Cultural Turc “Yunus Emre” alcatuita din: Director Hasim Koc, Fatma Merve Yaman, Samir Bilal, Seila Calivet si Ciler Mustafa impreuna cu Doamna Gulten Abdulla-Nazare au organizat un eveniment de exceptie, iar toti participantii in proiect s-au bucurat de doua zile minunate. Multumirile noastre (a echipei de la CCSG) se indreapta catre acesti minunati oameni care, prin daruirea, pregatirea si caldura cu care ne-au primit, cat si pentru momentele extraordinare oferite, ne-au facut sa ne putem apropia si mai mult de cultura si traditia turca.
Actiunea a fost cu atat mai sensibila spiritului si sufletului, intrucat, s-a specificat, ca totul a fost un dar atat pentru musulmanii din zona, cat si pentru crestinii care au intrat in luna postului, dorindu-le acestora din urma un “post fericit!”. Cu toate ca, la inceput, nu stiam foarte multe lucruri despre cultura si poporul turc, in urma organizarii acestui impresionant eveniment, am descoperit si am fost introdusi intr-o lume extrem de fascinanta si interesanta: culturala si poezia turca.

Angela BACIU
scriitor

Constanta, martie 2012