Sunt aici

"Sunt aici cu toate gândurile mele

Şi coastele pe dos nici eu nu ştiu cum

De am rătăcit atâtea nopţi fără nume fără aer

Zgomotele se aud atât de puternic în spatele pereţilor

Şi nu pot dormi - iubirea e cea mai hâtră pânză - din nou acelaşi gust de absint ... "



("Absintheria din oraşul vechi") - Angela Baciu



miercuri, 25 aprilie 2012

ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI TURC


     Sunt in redactie la Departamentul Cultural Artistic din Casa de Cultura a Sindicatelor Galati. Pregatesc o expozitie inedita de origami, discutam detaliile proiectului cand... ne viziteaza buna prietena si colaboratoare D-na Abdula Gulten Nazare, Presedintele Comunitatii Turce din Galati. Nu ne mai vazusem de la evenimentul „Corifeii culturii anatoliene” de la Constanta. Bucuria revederii ne aduce, ca de obicei, un nou proiect, o noua provocare. Imi povesteste cum se apropie Ziua Internationala a Copilului Turc si imi aduce invitatia de a participa la acest eveniment care va fi organizat in acest an la Bucuresti de Centrul Cultural Turc Yunus Emre in colaborare cu Ambasada Republicii Turcia.

La eveniment aflu ca vor participa numerosi „copii ai ramurilor turcice aflate pe teritoriul Romaniei” dupa cum se spune si in invitatie. Cu mare bucurie primim invitatia de a participa la eveniment si incepem pregatirile. Vrem sa avem un program special pregatit pentru acest eveniment si sa ii putem bucura pe toti cei prezenti. Duminica, de dimineata, pe 22 aprilie, plecam spre Bucuresti sa sarbatorim aceasta zi. Cum in Romania Ziua Copilului este sarbatorita pe 1 iunie, asa Turcia isi sarbatoreste copiii pe 23 aprilie, zi cand in Ankara (23 aprilie 1920) s-a infiintat Marea Adunare Nationala din Turcia prin care se proclama suveranitatea tarii La scurt timp, pe 23 iulie 1923, Mustafa Kemal Atatürk dedica aceasta zi tuturor copiilor, spunand ca ei sunt cei care vor construi tara in viitor, dar in Turcia se sarbatoreste de doua ori ziua copilului, pe 23 aprilie si pe 1 iunie.

Ajungem cu putin timp inainte de a incepe evenimentul, calatoria a fost placuta, copii au cantat cantece de vacanta si drumul usor. Publicul incepe sa se adune, echipele noastre se pregatesc: o mica repetitie, costumele sunt pregatite, machiajul, totul e gata.

Galatiul este reprezentat la acest eveniment de exceptie de: Casa de Cultura a Sindicatelor Galati prin Ansamblul „Estrada Copiilor” – instructor solist Andreea Ignat si scriitoarea si jurnalista Angela Baciu, de Centrul Cultural „Dunarea de Jos” prin Ansamblul Folcloric de copii „Doinita Covurluiului” pregatit de instructorii Ion si Mihaela Horujenco, mai este invitata si micuta solista Maria Craciun si, fireste, d-na Abdula Gulten Nazare.

Curtea interioara de la Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Str.Vasile Lascar, nr.96 din Bucuresti, devine neincapatoare: o multime de copii de toate varstele, etnici turci si tatari din Bucuresti, oameni de afaceri turci,colaboratori, academicieni, profesori universitari, studenti si elevi, ambasadori si copiii acestora impreuna cu familiile, comunitatile etnicilor turci din Galati, Braila si Macin, si, desgur presa.

Mai intai, cuvantul de deschidere il are D-ul Ahmet Sarıgül – Directorul Centrului Cultural Turc din Romania care ureaza “bun venit” celor prezenti. O surpriza frumoasa o avem cand se intoneaza imnul celor doua tari si toata lumea se ridica in picioare. Urmeaza cuvantul Excelentei Sale Ambasadorul Republicii Turcia la Bucuresti, D-ul Ömer Şölendil care ne-a vorbit despre importanta acestei zile. Abdula Gulten Nazare a invitat-o sa ia cuvantul si pe D-na Rodica Precupetu, Director in Departamentul Relatiilor Interetnice din cadrul Guvernului. Domnia Sa i-a felicitat pe toti copiii, iar mesajul a fost extrem de cald si prietenos. La microfon a fost invitata si scriitoarea Angela Baciu care a salutat audienta in limba turca, a felicitat organizatorii pentru reusita evenimentului si a multumit pentru buna colaborare.

Cei peste 250 de invitati din public asteptau cu nerabdare sa urmareasca programul pregatit special pentru copii.

Mai intai a fost recitalul pregatit de Ansamblul Folcloric de copii “Doinita Covurluiului” al Centrului Cultural “Dunarea de Jos” din Galati, cu momente traditionale romanesti de muzica si dans:

“Este cea de a doua grupa din cele trei grupe de dansatori ce compun ansamblul. Pentru astazi am pregatit dansul " Ciobanasul " specific Moldovei de Sud, un dans care face parte din marea familie a jocurilor pastoresti ( pentru ca la Sf. Gheorghe este inceputul anului pastoral). In spectacol au fost opt perechi de dansatori, ei activeaza in cadrul ansamblului de aproape un an si jumatate, dar sunt si unii care au doar cateva luni de dans. Au participat si solistele: Alexandra Daria Horujenco (eleva a Scolii de Arte, clasa de canto/ muzica populara) si Alexia Andra Necula (eleva la clasa de muzica usoara a Scolii de Arte din Galati). Participam cu mare bucurie la toate manifestarile folclorice organizate de Centrul Cultural, cel mai important fiind Festivalul Folcloric International " Doina Covurluiului" care se desfasoara in fiecare an in luna august. Participarea noastra la maifestarile prilejuite de " Ziua Internationala a Copilului Turc" a fost un moment de bucurie, dar si un adevarat test, unde am putut vedea ca efortul depus saptamanal in sala de repetitii isi pune amprenta pozitiv pe evolutia in scena, in spectacol a micutilor artisti.

A fost o manifestare culturala deosebita, un moment de emotie artistica si pentru cei mici, care au evoluat in fata unui public deosebit, dar si pentru noi cei mari, care i-am instruit. Un schimb cultural util si benefic pentru romani si turci deopotriva, va multumim” au declarat instructorii Ion si Mihaela Horujenco

Urmatorii invitati speciali au fost cei de la Casa de Cultura a Sindicatelor Galati. Ansamblul “Estrada Copiilor” care a avut un recital de dans pregatit special, in doua parti.

“In prima parte ati putut viziona un colaj spectaculos de dansuri moderne, hip-hop si un dans specific realizat pe melodia interpretata de cantaretul turc Tarkan. Au dansat: Analisa Ignat, Georgiana Vintila, Iulia Turturica, Elena Petcu, Daniela Gavrila, Cosmina Tigira, Alexandra Carp si Catalin Ionescu. Partea a doua a recitalului a cuprins un emotionant si fragil moment de balet: “Giselle” (Adolphe Adam) in interpretarea solistei Analisa Ignat. A fost o bucurie extraordinara a celor mici sa participe la acest eveniment, micutii artisti de la ansamblul nostru care reprezinta cu mandrie Galatiul, au vrut sa faca un dar de suflet copiilor turci, sa ii cunoasca si sa lege prietenii. Am venit cu inima deschisa, asa cum am participat si la alte actiuni si, cred ca prin prezenta noastra aici am adus zambetul si fericirea pe chipul tuturor. Ansamblul “Estrada Copiilor” este déjà cunoscut prin spectacolele deosebite, participari la mari competitii, in actiuni si proiecte caritabile si ne dorim sa avem o colaborare cat mai stransa cu cei din comunitatea turca si tatara. Am intalnit aici oameni speciali, personalitati de seama, este o onoare sa ne aflam in mijlocul lor, ,am intalnit o echipa minunata si speciala. Cei mici au fost impresionati de buna dispozitie si veselie cu care au fost intampinati, primind daruri frumoase, jucarii de diferite feluri, dulciuri, demonstratii si ateliere de origami, preparate traditionale turcesti (baclavaua si tortul de ciocolata au fost delicioase!!!), au primit pungute cu cadouri, tricouri, cat si o petrecere cu clovni si …cate si mai cate. O zi cu adevarat speciala” a declarat Andreea Ignat, instructorul de la CCSG.

Chiar daca nu a participat la eveniment, D-ul Director de la CCSG ec.Ovidiu Ioan Manole a fost aproape cu sufletul:

“Urez “La multi ani!” tuturor copiilor turci de ziua lor si ma bucur sa avem colaborari culturale cu centrele culturale Yunus Emre, iar pe viitor vom strange si mai mult prietenia romano-turca”.

Un moment special a fost si acela cand micuta, dar inimoasa solista galateanca Maria Craciun a avut un recital muzical, incantand publicul cu vocea sa speciala, interpretand mari slagare romanesti si internationale, un talent descoperit de multa vreme, o fetita plina de calitati, care a primit nenumarate premii si trofee la concursuri si festivaluri, dar care, spunem cu mandrie, a pornit in cariera muzicala chiar de pe scena CCSG.Maria s-a bucurat de aplauzele din public si a promis ca va reveni si cu alta ocazie.

Programul a mai cuprins si un moment de muzica si instrumente traditionale turcesti, iar, spre deliciul copiilor, au fost si momente de iluzionism pline de veselie si surprize.

A urmat o alta invitatie surpriza la Clubul Sportıv FENERBAHÇE ın Romanıa, unde am fost primiti cu bratele deschise de D-ul administrator Aziz Karaca, cat si de intreaga echipa de suporteri, unde ne pregatisera o…petrecere surpriza cu tort si lumanari, clovni haiosi, baloane, copiii turci si romani distrandu-se impreuna, au cantat, au dansat si s-au fotografiat spre bucuria parintilor si bunicilor, au primit daruri si s-au bucurat, mai ales de jucarii si tricouri cu sigla cunoscutei echipe de fotbal.
Trebuie sa ii amintim si pe sponsorii si partenerii acestui eveniment:
TIAD (Asocıatıa Oamenılor de Afacerı dın Romanıa, Clubul Sportıv FENERBAHÇE ın Romanıa, Garantı Bank, Centrul de Cercetare, Dezvoltare, Educatıe sı Cultura “Dunarea de Jos”, in colaborare cu Casa de Cultura a Sindicatelor Galati.

Inainte de plecarea spre casa, am intrebat-o pe d-na Abdula Gulten Nazare cum i s-a parut ziua de astazi:
“Dupa mıne, ca actıune desfasurata pentru prıma data ın locatıa unuı centru cultural nou, deschıs ın Romanıa, a fost o reusıta, un proiect deosebit, care se poate dezvolta frumos sı armonıos. Copııı romanı au avut ocazıa sa se sımta pentru cateva ore ın mıjlocul unuı popor ospıtalıer sı ıubıtor de copii, poporul turc si organizatorii au dorit sa le ofere o zı de vacanta deosebıt de frumoasa si memorabila. Amıntırea acesteı zıle cred ca nu se poate uıta uşor, cei mici avand ce povesti acasa si la scoala. Aceleaşı amıntırı frumoase au lasat sı copııı romanı prın programul cultural-artıstıc pe care l-au sustinut, cucerınd ınımıle publıcului prezent”.
                 Ne-am luat cu greu ramas bun de la echipa turca, le-am multumit pentru extraordinara primire, i-am imbratisat pe copii si le-am urat “LA MULTI ANI!” de ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI TURC.
               Iar in drumul spre casa, cu toate ca erau obositi, micutii artisti s-au dovedit talentati si la scris si au asternut pe hartie cateva impresii si ganduri:
“ Azi e ultima zi de vacanta, am legat multe prietenii, ne-am distrat de ziua copilului turc. Turcia ne-a oferit o frumoasa si minunata zi din aceasta vacanta” (Elis Gulnar Abdula)
“A fost ultima zi de vacanta, iar eu am petrecut ziua copilului turc atat de frumos. Asa cum am aflat astazi, aceasta zi se sarbatoreste in Turcia pe 23 aprilie. Impreuna cu colegii mei am legat o prietenie stransa cu ceilalti copii din comunitatea turca din Bucuresti. O sa ne scriem si sper sa ne revedem curand” (Alexandra Horujenco)
“La multi ani!, copile turc / in masina sa te urc / in Turcia sa te duc / Si-n vacanta ne-om juca / prietenia o vom lega” (Cristina Gavrila, Analisa Ignat, Cosmina Tigira, Alexandra Carp)

“Turcia, Turcia, taram de vis, azi e ziua ta, copile turc / Turcia, Turcia, taram de vis” (au cantat copiii in cor)
(in imagine: Ion Horujenco, Abdula Gulten Nazare, Ahmet Sarigul, Angela Baciu si Andreea Ignat la 
Clubul Sportiv FENERBAHCE) 

.