Sunt aici

"Sunt aici cu toate gândurile mele

Şi coastele pe dos nici eu nu ştiu cum

De am rătăcit atâtea nopţi fără nume fără aer

Zgomotele se aud atât de puternic în spatele pereţilor

Şi nu pot dormi - iubirea e cea mai hâtră pânză - din nou acelaşi gust de absint ... "



("Absintheria din oraşul vechi") - Angela Baciu



joi, 2 iunie 2011

spectacol "Taina orasului invizibil"


La Teatrul “Ion Creanga” (sala “Rapsodia” – Str. Lipscani, Bucuresti) se joaca spectacolul pentru copii:

TAINA ORAŞULUI INVIZIBIL” sau “ ŢARA DE SUB PICIOR" de galateanul Victor CILINCA – regia Constantin Dicu. (avanpremiera a avut loc pe data de 30 aprilie 2011), iar premiera va avea loc in toamna.

Piesa - o feerie muzicala - este un univers fantastic, o lume speciala, inversata.

Numerosi actori, printre care legendara Alexandrina Halic.

Varianta pe hartie - cartea "TARA DE SUB PICIOR - Cartea verde a verzusilor", a convins cel putin un copil din Galaţi , o fetita: mama ei imi spunea ca fetita a scos "sloganuri" ecologice din textul meu si le-a lipit, pentru cativa ani chiar, prin casa. M-am bucurat enorm ca am impregnat un fior ecologic fara sa fiu, se pare, didactic. Am vrut sa fie un Harry Potter cu mitologie pur romaneasca...
Piesa e putin diferita de carte si e o… feerie muzicala... Piesa exploreaza simtul tactil al fiecaruia si ideea ca lipsa unui simt poate fi chiar un avantaj... daca ai inteligenta.
Este o lume inversata, in care un damb de pe pamant devine prapastie in lumea de sub pamant, iar o groapa la noi devine ditai muntele la ei, verzusii: niste fiinte mici, verzi, cu capul.sfredel. Incap o mie intr-o lingurita, plang de mila oricarei frunze rupte, fiecare este strajerul unei singure plante. O ciocolata ascunsa in pamant de Flanel, catelusul-motan, devine pentru verzusi Muntele-de-Ciocolata, unde minerii cu dinti cariati muncesc din greu. Dintr-o scobitoare adusa de apa taie verzusii cu drujbele, iarna de iarna, lemne de foc. Ei iau lectii de pasare, vorbesc salcama, pruna cea ametitoare si nu dialecte buruienoase, pastreaza lacrimi de rezerva in calimari asezate la brau, traiesc intr-un sat construit pe un nasture de dama, sat condus de un nene, intr-o lume subpamanteana luminata de licirici si condusa de nane, de tzatze, mai rar de tanti",
spune chiar autorul Victor Cilinca.

O aventurasubpamanteana pentru salvarea naturii, cu personaje pline de haz si intamplari neasteptate.

În distribuție:
Zărzuca, fetiţă- MIRUNA IONESCU
Flanel, căţel – DANIEL TUDORICĂ
Bunicul şi Mărgărit – CRISTIAN IRIMIA
Bunica şi Impărăteasa Lila – ALEXANDRINA HALIC
Uriaşul Ficăţel, un verzuş obosit –IONUŢ ANTONIE
Consilierul primarului Şed- IULIANA COSTINIU
Nenea Şed, primar verzuş – VOICU HETEL
Bufnilă, pipernic – ION ARCUDEANU
Vrăjitoarea Amar- MARCELA ANDREI
Cârtiţa- MIRELA BUSUIOC
Iasomia- IOANA GINGHINĂ
Pipăruşi- OLIVIU CRISTIAN BUGHIU, CEZAR POPESCU
Verzuşi- Ionuţ Antonie, Ilinca Atanasiu, Cerasela Constantin, Iuliana Costiniu, Ani Creţu, Julieana Drăghici, Alexandrina Halic, Claudia Revnic, Ioana Ginghină, Nicoleta Rusu, Maria Ţăran

Regia: CONSTANTIN DICU
Asistent regie: IONUȚ ANTONIE
Scenografia: DELIA IONESCU
Muzica: GABRIEL BASARABESCU
Coregrafia: PĂSTOREL IONESCU

Detalii si pe:
http://www.teatrulioncreanga.ro/content.jsp?page=205&language=1

Despre Victor Cilinca:

Fost mainar, chiar scafandru, acum ziarist, ilustrator, pictor , sculptor, a publicat 12 carti: proza scurta, roman, poezie, carte pentru copii, SF...
A publicat saptamanal - si este foarte mandru de asta - trei romane-foileton, al patrulea se scrie... Probabil primul galatean nestramutat care este jucat in capitala.
A semnat un contract cu o editura americana pentru tiparirea si eventual montarea piesei "Polonius", pusa in scena la Galati, in 1996, dupa ce fusese premiata la un concurs national - piesa de sertar.
Printre alte doar cateva premii literare, nominalizarea, in 2007, la Premiul UNITER pentru cea mai buna piesa a anului, si Marele Premiu, in 2009, cu piesa "TAINA ORASULUI INVIZIBIL - Tara de sub picior", la concursul national "100, 1.000, un milion de oovesti", organizat de Teatrul Ion Creanga si Asociatia Scriitorilor Bucuresti.
A publicat povestiri si nuvele in SUA, Marea Britanie , Canada - aceasta intr-o revista cu aparitie si in Belgia si in Franta. Intr-o luna, va fi publicat in doua antologii americane, de SF, respectiv povestiri politiste.