Sunt aici

"Sunt aici cu toate gândurile mele

Şi coastele pe dos nici eu nu ştiu cum

De am rătăcit atâtea nopţi fără nume fără aer

Zgomotele se aud atât de puternic în spatele pereţilor

Şi nu pot dormi - iubirea e cea mai hâtră pânză - din nou acelaşi gust de absint ... "



("Absintheria din oraşul vechi") - Angela Baciu



joi, 13 februarie 2014

Despre iubirea ei, II

     Era o dupa-amiaza fierbinte. Stiuse de dimineata ce o asteapta. Ar fi vrut, de dragul lui, sa tina pasul, ba si-ar fi dorit sa mearga si ea, macar o data, inaintea lui, s-o vada puternica, semeata, sa stie ca va merge pana la capatul lumii. Si chiar asa era, pana la capatul lumii ar fi mers dupa vocea si zambetul lui, doar ca muntele era un loc total strain pentru ea. Se simtea atat de mica si neputincioasa, parca totul ii era impotriva: aerul, cerul, copacii, frunzisul, urcusurile, ei…urcusurile acelea pline de durere si spaima de a nu sti ce era dincolo. Numara jumatatile de ora, din cand in cand se oprea, isi stergea fruntea, isi aseza cocheta parul, si isi tragea sufletul. El era departe, tinea drumul drept, indiferent cum era acesta, nu se uita in stanga, nici in dreapta, era in lumea lui. Nu se plangea, poate de putine ori a spus ca va continua drumul si maine, insa mana lui o ajuta. Stia ca nu e singura. Ridica privirea, iar dincolo de fruntea cunoscuta, muntele se inalta, vorbea cu ea, ii soptea la ureche: “nu  te opri, nu  te opri…”
         Ii povestea despre adolescenta, cum cauta cele mai salbatice drumuri, cum muntele nu mai avea nici un secret pentru el, il invinsese, acolo sus era omul muntilor si stapanul lumii, era barbatul liber. Il si vedea, asezat pe o stanca, aprinzandu-si o tigara si vorbind de una, de alta, de vreme si alte nimicuri cu cabanierul…
            Mergea dupa vocea lui, in rest nu era nimic, nici pasari, nici vant, doar cararea ingusta (atat de ingusta!), haul…ii spusese doar sa  nu se uite in jos, dar, s-a uitat, era toata viata ei acolo, doar un pas lipsea si putea sa fie inghitita de acea prapastie monstruoasa…erau doar cateva ganduri cand…deodata, drumul se infundase, nu mai puteam merge mai departe. “Nici nu  ne putem intoarce, zise, se lasa intunericul!”. Mintea ii era blocata, muntele si el devenisera deodata toata viata ei. Ce se va intampla mai departe? Unde va fi el cand va avea nevoie sa tina drumul drept? Se speriase, ii venea sa planga. Recunoastea in mintea ei ca frica pusese stapanire. Era mandra, nu ii aratase acest lucru, ar fi privit-o ca pe un copil si  nu ar fi dorit. Masura muntele, parea atat de calm. “Sa mergem, zise, nu mai avem mult timp!”. Nu intelesese atunci vorbele lui. Ei, da, uneori nu mai avem timp. Dar, clipa aceea acolo ramase, amandoi au stiut ca vomr merge impreuna la capatul muntelui, indiferent unde va fi acela. Pe umerii lui largi, sigura, tinandu- l in brate, nu mai vedea nici poteca, nici prapastia, nici copacii franti. Stia ca o va purta asa pana cand brazii se vor incovoia, pana cand pietrele vor disparea la fundul apei, iar o lupoaica flamanda se va opri pentru o clipa sa o priveasca ochi in ochi. Atunci, poate, o vazu cu adevarat.

        Unde o fi acum lupoaica?