Sunt aici

"Sunt aici cu toate gândurile mele

Şi coastele pe dos nici eu nu ştiu cum

De am rătăcit atâtea nopţi fără nume fără aer

Zgomotele se aud atât de puternic în spatele pereţilor

Şi nu pot dormi - iubirea e cea mai hâtră pânză - din nou acelaşi gust de absint ... "



("Absintheria din oraşul vechi") - Angela Baciu



luni, 4 octombrie 2010

Festivalul National de Poezie "Costache Conachi"2010,Tecuci

Poezie la …Tecuci


Despre FESTIVALUL NATIONAL DE POEZIE
“COSTACHE CONACHI”, Tecuci, 1-2 oct.2010, Romania
Editia a XVIII-a

Si in acest an a avut loc la Tecuci FESTIVALUL NATIONAL DE POEZIE “COSTACHE CONACHI”, Editia a XVIII-a in zilele de1-2 oct.2010, intr-o toamna sublima, in frumoasa si romantica sala “Ion Petrovici” la Casa de Cultura din Tecuci.
Au fost prezenti numerosi scriitori, redactori de reviste, presa locala si din orasele invecinate – ziare si televiziuni, TVR Cultural – reprezentata de prietena noastra d-ra Clara Margineanu, tineri, elevi, si, in special concurentii festivalului.
Si la editia din acest an din juriu au facut parte personalitati culturale, daca anul trecut presedintele juriului a fost poetul Gellu Dorian si acum doua editii regretatul poet Cezar Ivanescu (n.1941 – dec.2008) in acest an 2010 juriul a fost prezidat de scriitorul si traducatorul Leo Butnaru. Din juriu au mai facut parte: poetul Lucian Vasiliu – redactor sef “Dacia literara”, scriitorul Dionisie Duma, poetul Cassian Maria Spiridon – redactor sef “Convorbiri literare” si “Poezia”, (din pacate, era plecat la un alt eveniment in straintate si nu a putut fi present, dar a transmis un salut de prietenie), poeta Florina Zaharia – redactor sef “Dunarea de Jos” si scriitoarea Clara Margineanu.
In prima parte a festivalului conform programului stabilit au avut loc: un excelent recital de muzica clasica (lauta renanscentista) sustinut de Constantin Lazar(Iasi), lansarea cartilor: “Fuga in rosu” autor Sandel Stamate – prezentata de Dionisie Duma, “Meandre” autor Mihai Stefaniu – prezentata de Viorel Burlacu si “Poeme liturgice” autor Petru Dinvale – prezentata de Paul Sanpetru si un minunat recital poetic din creatia scriitorilor prezenti, a fost o mare bucurie ca cei prezenti sa asculte poezie….la Tecuci si sa sarbatorim astfel majoratul festivalului, cum bine a precizat cineva, aflandu-ne la a VIII-a editie a acestuia.
In partea a doua a festivalului, intr-o atmosfera deosebit de calda , D-ul Viorel Burlacu – Directorul Casei de Cultura din Tecuci si organizatorul evenimentului a multumit tuturor celor prezenti pentru sprijin, implicare si prietenie. Mai intai, a luat cuvantul poeta Florina Zaharia prezentand volumul “Poeti la castel” – cu laureatii editiei 2009, a felicitat concurentii din acest an, a vorbit despre revista “Dunarea de Jos” din cadrul Centrului Cultural “Dunarea De Jos” si a prezentat publicului larg cartile postale editate de institutia amintita. A urmat un recital muzical sustinut de talentatii elevi din corul de copii “Angelli” impreuna cu d-ul Mircea Caloianu creand o atmosfera veche, plina de nostalgii si amintiri.. A urmat lansarea altor carti: “Amiaza omului cu felinar” autor Dan Bistricean – a prezentat Cristian Robu Corcan, “Tubaj cu sarpe” autor Diana Corcan – a prezentat Cristian Robu Corcan, urmat de scurte discursuri ale autorilor.
In timpul evenimentului, redactorii de reviste prezenti au oferit iubitorilor de arta reviste literare: "Dunarea de Jos" – redactor sef Florina Zaharia, "Tecuciul Literar si Artistic" – redactor sef Eleonora Stamate, "Porto Franco"– redactor sef Sterian Vicol si, nu in ultimul rand "Oglinda literara" – venit special de la Focsani redactorul sef Gheorghe Neagu.
Festivalul s-a incheiat cu doua momente asteptate de toti. Scriitorul si traducatorul Leo Butnaru (Chisinau) – invitatul de onoare al festivalului – a primit
Diploma de Excelenta din partea organizatorilor pentru intreaga cariera, tot Domnia Sa a primit si o Diploma de Excelenta pentru intreaga contributie la dezvoltarea culturii romanesti si la pastrarea spiritului ei autentic oferita de Casa de Cultura a Sindicatelor Galati si “Atelierele de lectura ale poetei Angela Baciu” inmanata chiar de subsemnata, nu inainte de a prezenta un laudatio, vorbind despre inceputurile poetice, cariera, cartile, interviurile si intreaga cariera a scriitorului Leo Butnaru. Cu aceasta ocazie, invitatului i s-au mai acordat o Diploma de Merit din partea Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National si daruri sfinte de suflet oferite de Parintele Protopop Gheorghe Joghiu.
In acest an, diplomele au fost inmanate concurentilor chiar de presedintele juriului d-ul Leo Butnaru si de Viorel Burlacu – directorul Casei de Cultura Tecuci – acesta din urma primind si o Diploma de Merit pentru realizarea noii editii a festivalului din partea colegilor de la Casa de Cultura a Sindicatelor din Galati inmanata de Angela Baciu.
Organizatorii din acest an: Ministerul Culturii si Cultelor Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Galati, Consiliul Judetului Galati, Centrul Cultural “Dunarea de Jos” Galati, Primaria Municipiului Tecuci si Casa de Cultura Tecuci au acordat urmatoarele premii (in ordine):

Marele premiu – Denise Otai (Suceava)
Premiul I – Andreea Teliban (Suceava)
Premiul II – Roxana Baltaru si Adelina Dozescu (Timis)
Premiul III – George Chiriac (Bacau) si Irina Roxana Georgescu (Constanta)
Mentiune – Andrei Velea (Galati)
Premiul revistei “Dacia Literara” – Denise Otai (Suceava)
Premiul Cenaclului literar “Calistrat Hogas” – George Chiriac (Bacau)
Premiul revistei “Porto Franco” : Maria Farama si Irina Roxana Georgescu
Premiul Societatii Scriitorilor “Costache Negri” – Sabina Daniela Negru
Premiul revistei “Axe” – Nicoleta Donos
Premiul publicatiei “Convorbiri literare” – Aurelian Ilie
Premiul “Ioanid Romanescu” – Andrei Velea (Galati)
Premiul revistei “Dunarea de Jos” – Irina Roxana Georgescu
Premiul revistei “Poezia” – Diana Baltaru
Premiul “Mihai Ursachi” – Adelina Dozescu
Premiul “Cezar Ivanescu” – Andreea Terevan

Cele 16 premii au fost oferite unor tineri creatori extrem de talentati si ii felicit pentru reusitele lor, iar celor ce vor participa la urmatoarea editie le urez mult success.

Ne revedem la Tecuci in…2011 !

“Omule, slaba fiinta, si la patimi cu plecare,
Unde ti-I intelepciunea, unde ti-I mintea cea mare?...
De te-nalti si zbori cu mintea la tronul Dumnezeirii,
De masori pamant si ceruri si patrunzi tainele firii, -
Nut e-ngamfa, ca esti tarna pe care o poarta vantul,
Cit e plange ca in patimi tu singur iti sapi mormantul”
Costache Conachi
(fragment extras din pliantul festivalului)