Sunt aici

"Sunt aici cu toate gândurile mele

Şi coastele pe dos nici eu nu ştiu cum

De am rătăcit atâtea nopţi fără nume fără aer

Zgomotele se aud atât de puternic în spatele pereţilor

Şi nu pot dormi - iubirea e cea mai hâtră pânză - din nou acelaşi gust de absint ... "



("Absintheria din oraşul vechi") - Angela Baciu



luni, 16 mai 2011

Dupa-amiaza de poezie: Angela BACIU la Colegiul National Bilingv "G.Cosbuc" Bucuresti






* Întâlnire de neuitat a elevilor de la C.N.B“G. Cosbuc” Bucuresti
cu poeta Angela Baciu

a consemnat prof. Maria POSTU


Vineri 6 mai 2011, Bucuresti, CNB « G.Cosbuc »
ora 12,30. Elevii se indreapta emotionati spre sala de festivitati a colegiului. Evenimentul mediatizat cu cateva zile inainte in scoala, presa si pe internet, in sfarsit are loc: mult aşteptata întâlnire cu poeta Angela Baciu venita special de la Galaţi spre a se întîlni cu talentaţii noştri elevi, pe unii cunoscîndu-i deja prin concursurile literare la care au participat şi la care au fost premiaţi (unele organizate chiar de invitata noastra).

Ora 13. Sala este arhiplina. Elevii nu mai au locuri şi se aşează chiar si pe mese ! Cei care vor citi îşi ţin cu emoţie textele în mână. Doamnele profesoare care au participat in organizarea acestui eveniment si i-au îndrumat pe elevi, amintesc pe prof. Madalina Vladescu, Teodora Roşca, Gabriela Cristea, Maria Postu, îi încurajează si sustin. Doamna Angela Baciu, obisnuita cu intalnirile de acest gen cu tinerii, se simte foarte bine in aceasta atmosfera entuziasta. Dupa o prezentare succinta a bogatei cariere artistice a poetei si publicistei Angela Baciu (din pacate, timpul nu ne-a ingaduit sa prezentam multe aspecte din prodigioasa activitatea culturala a invitatei noastre), incep lecturile copiilor. Se citeste poezie, proza, eseu, fiecare lectura fiind urmata de comentariile si incurajarile poetei care sustine talentul, imaginatia, sensibilitatea si gaseste pentru fiecare tanar creator un cuvant de apreciere sau o dojana utila in procesul de creatie oricarui tanar aflat la inceput de drum. Desi initial erau inscrisi pe lista doar cinci elevi, urmand ca si celelalte creatii sa fie date d-nei Angela Baciu spre a face o selectie in vederea publicarii in revistele literare la care colaboreaza, copiii au prins curaj si cand anuntasem deja ca trecem la lecturi din creatia d-nei Angela Baciu, un baiat ceva mai timid Voicu Anitei, intreaba:”Mai aveti putin timp si pentru mine? Ca eu am »…(rasete in sala) « Desigur,” ii raspunde generoasa poeta si iata-ne captivati de proza antrenanta si bine scrisa a acestuia. Cineva vrea sa-l opreasca, dar tinerii vor sa auda sfarsitul povestirii.
Ora 14,30.Este foarte tarziu, am depasit ora cand trebuia sa terminam si in sfarsit, dupa ce unii elevi pleaca cu regret la orele de curs, altii le iau locul si incepe sa citeasca d-na Angela Baciu. Domnia Sa ne citeste cateva fragmente din cartea de interviuri cu mari personalitati ale culturii noastre « Marturii dintre milenii » carte publicata la editura « Limes din Cluj (redactor Mircea Petean) premiat de Uniunea Scriitorilor din Romania, filiala Iasi sectiunea publicistica, apoi cateva poeme din volumul « De maine pana mai ieri, alaltaieri » publicat tot la « Limes » si texte noi, inedite, ce fac parte din cartea « Absinteria de pe Strada Covaci » in curs de aparitie. Surpriza vine la final cand avem onoarea de a asculta in premiera ultima creatie a autoarei “Povestea unui mort care avea o iubita la Venetia”, o simpatica piesa de teatru, a carei lectura ne face sa ne tinem respiratia.Nu a fost niciodata atata liniste si emotie ca in aceste aproximativ 20 minute cat a durat lectura piesei, aici in sala 16, elevii sunt foarte concentrati si se amuza cand aud replici hazlii, m-am bucurat sa vad cum elevii nostri sunt atat de interesati de literatura.
Ora 15.Trebuie sa incheiem, desi abia acum ne-am incalzit, simtim ca am devenit prieteni si am vrea sa mai citim, sa mai comentam, sa facem proiecte, ne simtim atat de bine alaturi de invitata noastra. Ii multumim din suflet d-nei Angela Baciu pentru ca ne-a daruit aceasta « dupa-amiaza de poezie », de literatura, amintiri si intamplari cu scriitori. Dumneai ne multumeste si noua si promite sa revina in scoala noastra. Isi pune la dispozitie cu generozitate adresa de mail pentru a fi contactata de orice tanar autor.


Urmeaza apoi o sesiune de autografe si fotografii si ne despartim cu regret, cu amintiri frumoase si cu promisiunea d-nei Angela Baciu ca va mai reveni in mijlocul elevilor si al cadrelor didactice de la Colegiul National Bilingv « G.Cosbuc » Bucuresti.


O conduc pe invitata noastra spre iesire, ne luam "ramas bun", o privesc cum se indeparteaza, pasii ei trec dincolo de strazi, de oameni...


(foto: Angela Baciu alaturi de cadrele didactice din CNBGC, arhiva: angela baciu)