Sunt aici

"Sunt aici cu toate gândurile mele

Şi coastele pe dos nici eu nu ştiu cum

De am rătăcit atâtea nopţi fără nume fără aer

Zgomotele se aud atât de puternic în spatele pereţilor

Şi nu pot dormi - iubirea e cea mai hâtră pânză - din nou acelaşi gust de absint ... "



("Absintheria din oraşul vechi") - Angela Baciu



sâmbătă, 30 aprilie 2011

a murit Ernesto Sabato

astazi a murit scriitorul Ernesto Sabato la varsta de 99 de ani.

Ernesto Sábato (n. 24 iulie 1911 - d. 30 aprilie 2011) a fost unul dintre cei mai importanți prozatori latino americani si un important romancier contemporan.

S-a născut in Rojas, un oraș din provincia Buenos Aires, Argentina, în 1911. Părinții erau doi imigranți italo-albanezi, Juana María Ferrari si Francisco Sábato.

La virsta de 16 ani, s-a alăturat unor grupuri de anarhiști, apoi de comuniști, dar a înțeles repede că "materialismul dialectic" e o contradicție în termeni, (afirmația îi aparține), iar atunci când, în 1935, a fost trimis la Moscova să studieze doctrina marxist-leninistă, a reușit să "evadeze", "trădând" cauza comunistă și evitând astfel soarta atâtor intelectuali de stânga din afara URSS ce au fost înghitiți de Gulag.

Și-a susținut doctoratul în fizică, apoi a plecat la Paris, unde a lucrat la Laboratorul Curie și s-a apropiat de grupul artiștilor suprarealiști. În 1945 a abandonat cercetarea științifică pentru a se dedica în exclusivitate literaturii. E doctor în fizică și a ținut cursuri de filozofie la Universitatea din La Plata.
mai multe detalii pe:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ernesto_S%C3%A1bato
Dumnezeu sa-l odihneasca!